a gondtalan babavárásért

A folát szerepe a magzati fejlődési rendellenességek megelőzésében

  • Az embrióban osztódó sejtek rétegeket képeznek. A külső sejtréteg egy része a velőlemez, amely a terhesség 28. napjára velőcsővé záródik, hogy idővel az agy és a gerincvelő alakuljon ki belőle. A velőcső záródásának különböző mértékű zavarai (agy- és koponyahiány, nyitott gerinc) a leggyakoribb fejlődési rendellenességek közé tartoznak. Ezek száma jelentősen csökkenthető megfelelő mennyiségű folát bevitelével.
  • A folátok vízben oldódó vitaminok, a folsav sói, amelyek a  méhen belüli élet kezdetétől intenzíven szerepet játszanak a sejtosztódásban, ezáltal az anyai és magzati szövetek növekedéséhez szükséges fehérjeképződésben töltenek be kulcsszerepet. Hozzájárulnak az immunrendszer megfelelő működéséhez, a  normál pszichológiai funkció fenntartásához és a fáradtság, kifáradás csökkentéséhez is. A folátok anyagcseréjét többek között a B12 és a B6 vitamin is segíti.

Hogyan biztosítható a szükséges folátmennyiség?

  • A folátok megfelelő mennyiségű bevitelének alapja a kiegyensúlyozott táplálkozás. A folsav leveles zöldségekben és hüvelyesekben előforduló glutamátsói azonban a zöldségek állása, elkészítése során könnyen lebomlanak. A folsav táplálék-kiegészítő készítménnyel pótolható, de a folsav a szervezetben további átalakításokat igényel, amelynek egyik enzimatikus lépését a lakosság jelentős része genetikai okokból  korlátozott mértékben képes elvégezni. A kiegészítésként bevitt folsav-, ill. folátpótlásnak tehát nemcsak a mennyisége, hanem a hasznosíthatósága is fontos. A  Biovital® Mom&Baby magzatvédő multivitaminban a folsav stabil,  kiváló vízoldékonyságú glukózamin sója a szervezet számára közvetlenül felhasználható.
  • Mivel a várandósság ténye gyakran nem derül ki a magzati idegrendszer fejlődésének legkritikusabb első  napjaiban, a megfelelő folátbevitelt már a kisbaba tervezésétől fogva biztosítani érdemes.

A készítmény étrend-kiegészítő. Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.